Author Archive

Meeting of the farmers from the Tetovo – Gostivar region with the EU delegation

Posted by:

The National Federation of Farmers in cooperation with the Community Development Institute and National Committee for Family Farming – Macedonia on 23.05.2018 in the municipal hall in Gostivar organized an open meeting between the farmers and rural population from the Gostivar-Tetovo region and the representatives of Delegation of the European Union in the Republic of Macedonia.

The goal of this open meeting was to discuss about the EU’s support for Macedonia.

At the meeting, ...

Прочитај повеќе →
0

Project “Increasing Market Employability – IME” in Macedonia

Posted by:

Project “Increasing Market Employability – IME” in Macedonia

The Swiss Agency for Development and Cooperation Project “Increasing Market Employability – IME” in Macedonia in cooperation with Community Development Institute – CDI Tetovo, aims on market development that leads to improved access to decent employment and income opportunities for youth and young women in particular.

CDI as local consultant organized and supported the programme in delivering an INFOSESSION -One day event in Tetovo, and ...

Прочитај повеќе →
0

Средба фармери и ЕУ делагација во гостиварско – тетовскиот регион

Posted by:

НФФ организира средба на фармерите од тетовско – гостиварскиот регион со ЕУ делегацијта

Национална федерација на фармери во соработка со Институтот за развој на заедниците организра денеска средба со земјоделците и руралното население со Делегацијата на Европската унија во Република Македонија во општинската сала во Гостивар, каде што се разговараше за подршката што ја дава ЕУ за Македонија. На самата средба претставниците на Европската унија се информираа од граѓаните за проблемите, предизвици и нивни препораки за подршки кои се неопходни за ...

Прочитај повеќе →
0

Собрание на Национален Комитет за Семејно Земјоделство

Posted by:

На собранието ќе бидат претставени резултатите од  истражувањето за состојбите со семејното партнерство во РМ, резултатите од работилницата за дефинирање на внатрешната структура, разгледување на стратешки план, и дефинирање на следни активности.

Поканата и дневниот ред може да ги превземете тука:

Покана

Дневен Ред

Прочитај повеќе →
0

Потпишан меморандум за соработка за формирање на Нaционален комитет за семeјно земјоделство

Posted by:

Претставниците на Здружение Институт за Развој на Заедницата (ИРЗ) – Тетово, Мрежа за Рурален развој на Република Македонија и федерација на фармерите на Република Македонија, во Октомври 2016 година потпишаа

меморандум за соработка при формирање на Национален комитет за семејно земјоделство (НКСЗ) на Република Македонија.

Целта на оваа иницијатива е да се формира (НКСЗ) како платформа која што ќе ги обединува сите заинтересирани и засегнати страни.

Активностите се поддржани од Светсkи Рурален форум ...

Прочитај повеќе →
0

Работилница за дефинирање на внатрешна структура

Posted by:

Платформата за формирање на Национален комитет за семeјно земјоделство (НКСЗ) на Репблика Македонија, од 14 до 16 март 2017 година ја организира првата работилница за дефинирање на структурата на НКСЗ.

Повеќе информации за работилницата можете да добиете кај проектните партнери: ИРЗ – Тетово, МРР Скопје и ФФРМ – Скопје.

Дневен ред за обуката (PDF)

Прочитај повеќе →
0

Истражување за состојбите на семејно земјоделство во Република Македонија

Posted by:

Во текот на Март и Април 2017 година, партнерите во проектот спровeдoa истражување за состојбите со семејно земјоделство во Република Македонија. Соодветно на резултатите, развиени се препораки за понатамошно делување.

Резултатите од истражувањето може да ги превземете тука.

Истражување Family Farming PDF

Прочитај повеќе →
0